Ziua îndrăgostiţilor a murit

Aşa mi se pare. Totul a sucombat. Nimic nu mai e din ce a fost. Subţire şi cu emisiunile la televizor. Adică, eu înţeleg că românul e fiert zi de zi cu „Mireasă pentru fiul meu”, „Mărit-o pe mama”, „Soacră-mea e din nou la pubertate” şi alte asemenea, dar totuşi... Unde sunt vremurile când publicitarii creativi cei plini de avânt şi, evident, creativitate, venită musai după câteva fumuri tari, scoteau celebra replică „udiubimaivalantain”? Unde sunt pernuţele roşii în formă de inimioară vândute în pieţe cu „I Love you”? Unde sunt postările pe facebook cu „Multumesc iubi pentru că exişti”? Unde e rozul? De ce a dispărut culoarea roz? Aţi văzut că nu mai e la modă rozul? Piţipoancele nu se mai îmbracă în roz şi cu siguranţă motivul nu este pentru că Aleea Castanilor a trecut pe ora Milano şi a adaptat trendul culorilor. Păcat, rozul era singura alternativă vomitivă la viaţa politică românească. Şi cred că oriunde ar trebui, aşa ar fi normal, să existe concurenţă. 

Azi am fost la Dristor. Şaormăria Dristor, din cartierul Tineretului. Care s-a mutat de la Budapesta mai spre Tineretului, după ce ar fi pierdut nu ştiu ce proces cu asociaţia de proprietari, cărora pe lângă suflet şi lenjeria intimă le mirosea a maioneză cu usturoi până şi adidaşii de alergat după 3 ture de parc. Nimic din sărbătoarea sfântă a Valentinului. Nu tu un iubi cu o iubi, nu tu un trandafir pe masă lângă şaorma cu de toate. Nimic. Aceiaşi pantaloni de trening adidas/nike, aceleaşi smartfoane mari cât zilele de post de odinioară, aceleaşi cefe groase de nu înţeleg de ce bulgarii poartă această grea povară, aceleaşi burţi hămesite şi „împarizerate” în tricouri negre, aceeaşi hulpavă şi grotescă modalitate de „a servi masa” în oraş. Am fost dezamăgit.

Se pare că omenirea e într-o continuă mişcare. Lumea vrea să fie schimbată, oamenii vor elemente noi. Au nevoie de iubiri noi, au nevoie de motive noi de a-şi arăta iubirea. Faţă de consoartă sau şaorma. Nu contează, iubire să fie.

Am căutat posibile alternative de sărbătorire a dragostei oamenilor, acest sentiment neţărmurit:

- Fiecare an nou începe cu Ziua Mondială a Familiei, ziua în care cocalarii se jură pe mame că nu mai folosesc expresia „Să moară familia mea”

- 29 ianurie, Ziua Invenţiei Automobilului. Este ziua în care toţi posesorii de BMW ursuleţ nu îşi vor mai spăla singuri maşinile. Vor da câte cinci lei la spălătoria ecologică cu puţ de mare adâncime şi canalizare necontrolată de proprietar pentru că orice „cazan de ţuică” merită să fie răsfăţat o dată pe an.

- 30 ianurie, Ziua internaţională de ajutorare a bolnavilor de lepră. Va fi ziua în care vom putea vedea toate leprele din oraş sărbătorind şi comportându-se ca în orice altă zi a anului.

-  4 februarie, Risiun - sosirea primăverii în Japonia. Ziua în care nu vom fi surpinşi să vedem pe absolut nimeni că ar recita un haiku, dar în care am putea auzi expresia “să moară mama ce chef aş avea de o terasă”.

- 19 februarie, Anul nou in religia Budista. 89. 999 la sută dintre clienţii şaormăriilor din Bucureşti vor cumpăra artificii şi pocnitori considerând că trebuie să serbeze anul nou, de vreme de olginda le arată acelaşi portret sculptat al lui Budha.

- 3 martie, Ziua Scriitorului. Toţi căutătorii de „Salam” sau „Florin Salam” sau „Salam cea mai pizdă pesă” vor avea din partea google, free, gratis adică, un dicţionar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie, care va evita ad-block-ul instalat pe laptop.

- 13 martie Ziua mondială a plantaţiilor forestiere. Va fi sărbătorită cu câte un grătar sub fiecare copac.

- 21-28 martie, Saptămâna mondială a solidarităţii cu lumea dscriminată rasial. Este săptămâna în care toate posturile tv din România vor prelua în direct şi totalitate prorgamele posturilor Taraf şi Mynele TV.

- 26 aprilie Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. Ziua în care de pe toate calculatoarele din România nu va putea fi folosită combinaţia de taste Ctrl C - Ctrl V.

- 2 mai, Ziua Rugăciunii. Ziua în care în toată ţara vom auzi murmure de genul: Dă Doamne să mă sune Ţociu şi Palade, Dă Doamne să ajung să am şi eu IPhone 6, Dă Doamne să găsesc şi eu unu plin dă bani şi care să nu mă bată. Adică o zi obişnuită.

- 10 mai, Ziua pasărilor şi a arborilor. Este ziua în care grătarele de sub copaci vor sfârâi doar cu aripioare şi copane de pui.

- 18 mai, Ziua Sportului. O altă zi obişnuită, de vreme de 90 la sută din populaţia României deţine cel puţin un obiect vestimentar marca adidas.

- 5 iunie, Ziua mondială a mediului, o altă zi de grătar

- a treia duminică din iunie, Fathers' day, va fi ziua în care majoritatea românilor nu vor mai folosi sintagma „să moară mama”, aminintindu-şi că în procesul procreerii e nevoie de două persoane.

-  8 septembrie, Ziua mondială a literaturii. Va fi ziua în care cotidianele Libertatea şi Click vor fi distribuite gratuit.

- 9 septembrie, Ziua Internaţională a frumuseţii. Ziua în care România va fi inundată la propriu şi la figurat de acordurile melodiei „Cea mai frumoasă manea este pentru gagica mea”, a celebrilor Nicolae Guţă şi Susanu.

- 30 septembrie, Ziua independenţeti Botswanei va fi sărbătorită din plin de toţi românii aducând mari omagii monedei naţionale a ilustrului stat african.

- 15 octombrie, Ziua mondială a mersului pe jos, va fi data la care toţi posesorii de BMW ursuleţ vor claxona pietonii, scoţând capul pe geam „hai mai repede în morţii tei de serac”.

- a treia duminică din noiembrie, Ziua mondială a comemorării victimelor accidentelor rutiere. În România se va aduce un pios omagiu victimelor, fiecare automobilist aruncând flash-uri orbitoare în ochii celui din faţă, atenţionându-l că el nu stă după toţi „săracii” pe autostradă.

- 21 noiembrie, Ziua mondială a televiziunii este şi ziua lui Capatos şi Măruţă. La toate posturile de televiziune va fi exista o burtieră galbenă cu un scrol (cu l, nu cu t la final) cu mesajul: Imediat, Dezastru, Breakng News, Şocant.

- 2 decembrie, Ziua internaţională a abolirii sclaviei. Ziua în care întreaga planetă va medita la posibilele vorbe ale împăratului Hadrian (născut 76, fără altă cifră în faţă, mort în 138): "Mă îndoiesc că toată filozofia lumii va reuşi să desfiinţeze sclavia, cel mult îi va schimba numele. Pot să-mi închipui forme de servitute mai rele decât ale noastre pentru că sunt mai înşelătoare: fie că s-ar reuşi transformarea oamenilor în maşini stupide şi mulţumite care se cred libere în vreme ce sunt aservite, fie că li s-ar dezvolta, eliminând răgazurile şi plăcerile omeneşti, o poftă de lucru tot atât de furioasă ca pasiunea pentru război la neamurile barbare. Acestei servituţi a spiritului sau a imaginaţiei oamenilor îi prefer de departe starea de sclavie reală".

Eu nu ştiu de ce ne cramponăm atât de mult de nişte sărbători precum Ziua Îndrăgostiţilor. După cum se poate vedea, potenţial există. Oamenii trebuie doar să cunoască toate oportunităţile prin care să-şi arate iubirea. De ce să dăm o importanţă atât de mare Zilei Îndrăgostiţilor? Spre exemplu, a sărbătorit cineva pe 2 februarie Ziua Internaţională al Zonelor Umede? 

Niciun comentariu:

Fă muia mai mică! Dă-te mare cu Has moro car

Văd zilnic  atâţia fătălăi şi zâne folosind cuvântul #uie încât îmi e ruşine că m-am mutat din Rahova. Măcar acolo îl auzeam de la cei ca...