Ce facem dacă prindem o vrăjitoare şi mai ales unde îi tragem un şut

România are o curte, Curtea de Conturi pe numele ei, organism ce se ocupă cu controlul tuturor instituţiilor baştanului la al cărui buzunar contribuim toţi - statul român. Preşedintele Nicolae Văcăroiu, mda, acum o sută de glume răsuflate prin care să aflăm că de fapt îl cheamă Vodkaroiu, dă drumul la dulăi prin curtea statului şi ăştia verifică câţi şi în ce fel au cheltuit sau gestionat marafeţii mei, ai tăi, ai tuturor, instituţiile sau organele (absolut sublime cuvinte şi mai ales modalitatea de rostire a lor în media). 

Ca să n-o mai lungim, pentru că modul de acţiune este probabil cunoscut, preşedintele respectabilei instituţii a făcut la începutul acestei luni o analiză a activităţii dulăilor săi din ultimii 10 ani. Cifrele sunt insignifiante pentru un stat atât de bogat precum România - prejudiciu de 2,1 miliarde, am scris cu litere de teamă să nu greşesc, pentru care Curtea de Conturi a făcut 675 de plângeri către alte organe pentru începerea urmăririi penale, Parchet, DNA, DIICOT, PITICOT, STATU-PALMĂ-BABRĂ-COT, care şi câte or mai fi. Printre cazurile nerezolvate, pentru că recuperarea sumelor a fost o reuşită doar la mărunţişuri, se găsesc: Hidroelectrica cu 100 de milioane de euro, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România cu 46 de milioane, tot euro, Municipiul Buzău cu 30,7 milioane. Lista e lungă, astea sunt cele mai importante. 

Asta ca să mai spună cineva că nu mai e nimic de furat în ţară şi că de aia am trimis ciorditorii prin marile oraşe ale Europei. 

Mi-am adus aminte de o întâmplare dintr-o sală mare, dichisită, cu oameni citiţi, doctori, invitaţi împreună cu odraslele la un spectacol organizat în preajma unui Crăciun. Înainte ca Moşul să-şi facă apariţia cu desaga plină de coca-cola are loc o piesă de teatru pentru "micuţii" gingaşi. În cadrul reprezentaţiei, Făt Frumos o prinde pe Vrăjitoarea cea Rea şi cere ajutorul copiilor pentru a găsi cea mai bună pedeapsă pentru cotoroanţă. "Să o spânzurăm", zice unul din fundul sălii, "Să mănânce un măr otrăvit", îndeamnă o domnişorică nemulţumită probabil că doar fetele frumoase, gen Albă ca Zăpada au o aşa crudă soartă, "Să fie spintecată cu sabia", sare şi un viitor ninja. Şi tot aşa, care mai de care, copii şi-au arătat isteţimea. Se potolesc la un moment dat, când un puşti de 4-5 ani, cu ochelari rotunzi şi părul blond ciufulit, se ridică de lângă stimabila sa mamă, doamna doctor, şi ţipă sâsâit: "Să-i tragem un sut în Pi (contanta matematica a cărei valoare este raportul dintre circumferinţa şi diametrul cercului) zdă".

De când am aflat povestea îl tot caut pe puştiul ăsta. Ar fi bun pentru preşedinte, premier, dictator, ministru al justiţiei, preşedinte al ICCJ, toate la un loc, nu numai pentru că la vârsta lui a dat cel mai bun exemplu de pedeapsă, dar a identificat şi genul, feminin în cazul de faţă, al infractorului.

Niciun comentariu:

Fă muia mai mică! Dă-te mare cu Has moro car

Văd zilnic  atâţia fătălăi şi zâne folosind cuvântul #uie încât îmi e ruşine că m-am mutat din Rahova. Măcar acolo îl auzeam de la cei ca...