Nu un camion, macar un dram de minte


Cat de corecte sunt emisiunile de divertisment cu iz social? (Sa nu-mi aud vorbe, precizez din capul locului ca le urmaresc) Sunt emisiunile alea siropoase, lacrimogene si cu urme de umor de cele mai multe ori badaranesc. La prima vedere totul pare OK, iei un taran in stare sa verse lacrimi la vederea napasturii oamenilor drept amfitrion al emisiunii, si alte 3-4-5 dracu stie, nici nu conteaza cate, vedete autohtone. Si taranu duce vedetele intr-un fund de sat, unde evident ca traiesc claie peste gramada7-8-9-10, nici nu conteaza cate, suflete amarate. Le prezinta situatia, astia mor de foame, nu vreti voi sa munciti pentru ei, ce face orice vedeta necastigatoare de concursuri de miss, ajuta balenele si familiile nevoiase? Astea (vedetele) inlacrimate, da frate, normal, imi dau camasa de pe mine, muncesc pe branci. Taranu amfitrion iese la iveala cu toata tarania lui si-i pune pe astia (vedetele curului pensat) sa mulga vaci, oi, tapi, sa care balegar si sa spele wc-uri. De aici o groaza de situatii. Unii m-au surprins, s-au comportat chiar onorabil.
Dar nu despre asta vorbeam, ci de moralitatea acestui tip de emisiune, care cu siguranta prinde doar in Ro si Bg, dintre statele EU. De ce cred asta? Pentru ca in tarile normale, statul se preocupa de soarta amaratilor, in sensul ca incearca sa-i duca pe calea cea dreapta, nu ca le cumpara cate-o sticla de tuica in fiecare seara. Romania n-are timp. Are probleme cu cainii de la stana sau cu ramele crete din padurile despadurite. Dar nu, stai, ca lucrururile s-au schimbat radical, de cand cu presedintele neamt si cu ultima revolutie. Se vede intr-adevar o schimbare. Nametii parca sunt mai mici. Sau o fi nins mai putin? Uite ca la asta nu m-am gandit...
Mda, ideea e ca familiile sarace isi vand saracia la teve, isi varsa lacrimile de durere, isi trag mucii cu nesat si-i iau pe podul palmii, pentru ca spre final sa vina marea surpriza – o canapea, o masina de spalat, un vas de wc, cam ceea ce lipseste din jumatate (daca nu mai bine zic io) din gospodariile romanilor. Pentru ca nu va lasati inselati, romanii au plasme si telefoane de 30 de milioane, dar wc-ul e tot in fundul curtii. Femeile au unghii cu strasuri, dar iarna nu mai merg la epilat, mi-a zis mie un prieten cu salon. Pentru ca e iarna si nu se vede.
Din camionul cu ajutoare nimeni nu descarca insa nici macar un dram de minte. O carte macar, un cuvant spus copiilor, din care sa reiasa: ba, puneti mana pe carte ca altfel copiii vostri se sterg tot cu cotolani de porumb la cur. Sau sa-l vad pe unul ca se duce la familia de netoti sa le spuna – ba, aveti 50 de ani, 100 tu cu urata de nevasta-ta fara dinti in gura (m-am gandit a ar fi si de la bautura, dar cauzele pot fi multiple), nu mai faceti dracu copii sa-i chinuti de parca ar fi in orfelinatele din Romania. Ajunge, aveti 7, de la o varsta exista sanse multiple sa se fi defectat matrita si sa iasa strambi. Uite, luati dracu 5 prezervative, sau iata a venit un doctor care poate sa-i taie trompele nesabuitei. Adica o minima preocupare fata de soarta  acelor oameni, in afara de bucuria trecatoare a unui vas de wc.

Emisiunile astea nu au nimic educativ (al dracu de prost sunt). Inteleg latura comerciala a televiziunilor, vand lacrimi de copii pentru audienta, vand vieti nenorocite, pun pe taraba suflete pierdute, fac troc cu sentimente... Pot trece peste toate aceste orori, dar nu inteleg un lucru, de ce pe langa aceasta latura specifica societatii de consum nu arunca macar un fir de educatie?  Nu costa nimic. Si o astfel de miscare ar putea aduce un plus mai mare societatii decat ultma revolutie aducatoare de guverne tehnocrate.

Un comentariu:

Der. F. spunea...

Mi-a placut, mon cher!

Fă muia mai mică! Dă-te mare cu Has moro car

Văd zilnic  atâţia fătălăi şi zâne folosind cuvântul #uie încât îmi e ruşine că m-am mutat din Rahova. Măcar acolo îl auzeam de la cei ca...