Elisabeta Lipă faţă cu reacţiunea parlamentară


BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - O audiere a unui viitor ministru de către Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport pare la prima vedere o chestiune scrupuloasă. Dar practica demonstrează că o fostă campioană olimpică, Elisabeta Lipă, poate câştiga întrecerea la "multe bărci distanţă", în pofida reacţiunii parlamentare.
Casa Poporului pare la fel de rece oricâte suflante industriale de aer cald ar înghiţi. La poartă, angajatul e taciturn, cu o privire pe sub sprâncene. Nu mişcă nici măcar un muşchi când dai "Bună seara". E interesat doar de uzura şi valabilitatea legitimaţiei de presă. Deşi pare în regulă, se răzgândeşte şi cere totuşi buletinul. Nici la "mulţumesc"-ul primit după înmânarea legitimaţiei de acces nu răspunde. Poate o fi de la mirosul aproape insuportabil de canalizare în care este obligat să muncească?
Primul hop e trecut, urmează controlul efectuat de SPP. Dacă pui pe bandă toate telefoanele şi aparatele electronice, filtrul nu mai piuie nici la catarama curelei. Pare un detector destul de inteligent astfel încât să recunoască şi să deosebească obiectele metalice periculoase de celelalte. Mai are însă unele probleme la capsele de geacă, precum ale colegului ziarist din faţa ta.
Holurile sunt lungi şi par identice, la orice etaj te-ai afla. Te poţi ghida după tablouri, acolo unde sunt. Ca să foloseşti butoanele lifturilor ţi-ar trebui o hartă şi un manual de utilizare. Până la etajul trei nu ai timp să ghiceşti cam ce ar însemna S1, P1, PM sau chiar S2 şi nu le poţi aranja pe o scară imaginară.
Sala unde au loc dezbaterile din Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport pare dosită. Trebuie se faci de mai multe ori dreapta. Sau stânga, depinde de unde vii. Urci şi cobori imediat câteva trepe precum în castelele medievale. E un miros greu, de ţigări şi de deodorant de cameră. Totul e aranjat, o canapea şi două fotolii, un taburet, o măsuţă cu două scaune. Peste tot scrumiere grele, din "cristal" provenit probabil din Republica Socialistă România. Doar câteva fotolii şi scaune sunt puse alandala, cu fundul în sus, la intrarea pe holul care duce spre sală.
E 19.45 aproape. Încep să vină parlamentarii. Întâi soseşte o doamnă, foarte vorbăreaţă, care fumează mult. Şi care nu-şi găseşte bricheta nici după ce răstoarnă la propriu pe canapeaua din hol aproape toată geanta plină cu nimicuri. Era ultimul obiect. Se miră şi nu se miră de faptul că e prima sosită, deşi mai sunt 10 minute până la începerea şedinţei: "Aşa e la români, punctulitatea îşi spune cuvântul". Apoi devine aproape revoluţionară şi povesteşte cum nu va vota Guvernul lui Cioloş, aşa de dragul opoziţiei, pentru că prea e votat de toţi colegii dumneai: "Nici Guvernul Ponta nu a fost votat într-un număr atât de mare". La audieri, după aproximativ o jumătate de oră, avea să precizeze că era hotărâtă să nu voteze, dar, fiind vorba de doamna Lipă, va merge pe încredere.
Elisabeta Lipă ajunge la timp, e zâmbitoare, îmbrăcată în negru și pare să nu fie intimidată de parlamentari sau de Casa Poporului. Se aşază la locul indicat cu câteva coli A4 scrise. Preşedintele de şedinţă, Ecaterina Andronescu, le cere celor doi viitori miniştri, Elisabeta Lipă, la Tineret şi Sport, şi Adrian Curaj, la Educație, să fie succinţi în prezentarea programelor şi își roagă colegii să nu abuzeze de interpelări, având în vedere ora înaintată. Lipă primeşte 10 minute. Şi se încadrează. Le vorbeşte parlamentarilor despre medaliile obţinute de-a lungul timpului, despre activitatea sa de după ce şi-a întrerupt activitatea sportivă. Vorbeşte deschis şi spune că sportul trece printr-o perioada grea, că avem doar 27 de sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice de Rio, faţă de "peste o sută, câţi erau pe vremea mea". Pare la fel de sinceră şi deloc lipsită de fair-play când afirmă că va continua programele începute de predecesoarea sa, Gabriela Szabo. Foarte puţine cuvinte însă despre tineret în discursul său, ceea ce avea să declanşeze un adevărat val de nemulţumiri în rândul parlamentarilor.
Printre cei care au luat cuvântul, un deputat este nemulţumit de programul prezentat de Lipă: "Cu tot respectul, dar doamna ministru desemnat ne-a vorbit doar despre programe. Ce programe face? Apreciez, dar nu spune mai nimic. E ca un fel de «să fie bine, ca să nu fie rău»". Parlamentarul este ironic şi face aluzie în ultima parte la o declaraţie a fostului mare fotbalist Gheorghe Hagi, pe care se pare că o cunoaşte şi Lipă şi ceilalţi senatori şi deputaţi, după murmurul care se creează în sală. Fostul mare tenismen Ilie Năstase, senator acum, trage o concluzie încă de la început: "În 11 luni oricum nu poate face nimic".
Un alt parlamentar, destul de vocal, cere, printre laudele generale, să i se spună dacă şi câţi bani va aloca viitorul ministru sporturilor mai puţin cunoscute, cum ar fi hipismul. "E un sport deosebit", mai spune iubitorul de cai. Un coleg de Parlament a ţinut morţiş să o informeze pe viitoarea ocupantă a fotoliului de ministru la sport că România este multiplă campioană europeană la un sport "foarte frumos" - minifotbalul. Admirator probabil al preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Europene de Minifotbal, parlamentarul a informat-o pe Lipă că sportul nerecunoscut de FIFA şi UEFA are totuşi o federaţie şi în România.
"I-am reproşat doamnei viitor ministru că dacă nu ar fi intrat în politică nu şi-ar fi demonetizat valoarea demonstrată ca sportivă", îşi începe discursul un alt parlamentar, dar este întrerupt de un coleg. "Vă rog frumos, dar este timpul meu şi îl folosesc cum vreau. Ce, eu v-am întrerupt când aţi vorbit? Aşa... De unde, doamnă, atâta modestie? De ce nu ne-aţi spus, doamnă, câte zeci, poate sute de medalii aţi câştigat în carieră? Să ştiţi că această modestie nu este bună. Cum aţi reuşit, doamnă, o astfel de performanţă, venind tocmai de acolo de unde se agaţă harta în cui?". Asistenţa mustăceşte uşor. Ministrul propus răspunde întrebării, spunând în glumă că în niciun caz nu a venit cu "pluta pe Siret".
Nici înotul nu este ocolit, un domn parlamentar ţinând cu tot dinadinsul să informeze audienţa că a participat de curând la un concurs de amatori.
Dintre răspunsurile date de Elisabeta Lipă, de departe cel mai dezarmant a fost cel legat de lipsa programelor pentru tineret. Fosta campioană a afirmat că este gata să organizeze competiţii sportive pentru tineret şi să selecteze pe cei mai buni dintre ei pentru sportul de performanţă.
Audierile se încheie după aproximativ 45 de minute, dar şedinţa continuă. Ecaterina Andronescu le propune colegilor să fie audiat şi ministrul propus la Educație, Adrian Curaj şi apoi să se treacă la vot. Ilie Năstase e nemulţumit, se grăbeşte. Spune că lasă cele "două voturi", având în vedere că e vorba despre Elisabeta Lipă, şi pleacă.
Urmează o lungă şedinţă de audiere, dublă ca durată, a lui Adrian Curaj. Deputaţii şi senatorii se plictisesc. Pe rând ies să fumeze. În scurt timp, pe hol pluteşte un nor gros de fum. Un deputat tânăr vorbeşte la telefon într-un limbaj de cartier, alţi doi trag aprig din tigarete. "Dom’le, Lipă e la cel mai înalt nivel. Cum să-ţi zic, nu ştiu dacă ştii, dar doamna Lipă ( viitorul ministru se apropiase de cei doi şi asista la discuţie) este cea mai bună canotoare din lume", afirmă unul dintre ei. Lipă intervine povestind episodul: "Da, când m-au sunat cei de la federația internațională să-mi spună că am fost desemnată cea mai bună canotoare de după război, nu înţelegeam despre ce e vorba". Parlamentarul continuă: "Doamna Lipă, cum îţi spuneam, e la un alt nivel, e ca Nadia, ca Ilie Năstase".
După două ore şi ceva de audieri pentru cei doi miniştri propuși urmează votul. "Cine este pentru avizarea doamnei Lipă?", se aude vocea Ecaterinei Andronescu. "Împotrivă? Abţineri?". Nicio mână ridicată la ultimele două întrebări. Elisabeta Lipă, marea canotoare a României, a fost votată în unanimitate de membrii Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport. Trece şi Adrian Curaj la Educaţie, cu aceeaşi unanimitate, motiv pentru un parlamentar să îi ureze viitorului ministru: "Domnule ministru, ce să vă spun, vă urez mult curaj".

No comments:

Fă muia mai mică! Dă-te mare cu Has moro car

Văd zilnic  atâţia fătălăi şi zâne folosind cuvântul #uie încât îmi e ruşine că m-am mutat din Rahova. Măcar acolo îl auzeam de la cei ca...