dragoste cu linguritza

In mintea lui ceţoasă era un singur gand - că nu ar fi vrut să se despartă nicioadată de iubita lui. Cauta in dulap, scoase urna si inghiti o linguritza. Franturi de melodii care il facusera celebru odinioara i se amestecau fara noima in creier. Il durea. Il durea singuratatea si jalea versurilor. Si-a aruncat privirea intr-un ciob de oglinda si n-a mai recunoscut persoana de dincolo. A fost tentat sa-l loveasca pe barbosul cu privire de nebun, dar s-a lasat pagubas. Tocmai ii revenisera in minte alte versuri. Se uita din nou in urna. Era goala pe mai mult de jumatate.
Cica prin alte vremuri, ar fi existat in Bucurestiul bombardat de avioanele celui de-al doilea razboi mondial un trubadur care a inventat o melodie după care erau inebuniti atat marii bagatani de la Capsa cat si springarii si gainarii din Obor. Se auzea in toate carciumile din mahala. Unii sunt de parere si acum ca ar fi fost un fel de Lili Marleen al Romaniei, chiar daca mesajul era altul. Muzicantul, a carui glorie crestea in fiece zi, se indragosti intr-o seara de o tiganca focoasa intrata in localul unde canta, cu unul dintre clienti. Povestea de dragoste a durat mai bine de 3 ani, se spune, pana cand faima lautarului l-a facut pe cel mai mare dusman al lui, un alt cantaret, intrat intr-un con de umbra, sa actioneze. A chemat o gasca de haidamaci de la marginea Bucurestilor, i-a platit, si le-a cerut sa o omoare pe gagica faimosului cantaret. Usor de infaptuit.Ziarele din acea perioada cica ar fi scris ca tiganca a fost gasita moarta intr-o dimineata pe Calea Victoriei, cu beregata taiata. Trupul focoasei tiganci a fost ars iar urna cu cenusa a fost furata dupa trei zile.

PS: Povestea nu-i a mea si am evitat intentionat sa v-o prezint pe cea originala, chiar daca e scrisa de 10 ori mai bine probabil, tocmai pentru ca am descoeprit de curand ca ar exista anumite urme de indoiala asupra veridicitatii acesteia. Frumusetea ei insa ramane neschimbata.Povestea a fost scrisa de Mircea Cartarescu, in "De ce iubim femeile", si se referea la Cristian Vasile si la presupusa lui iubita Zaraza. Adversarul sau se numea Zavaidoc.Inamplarea face ca un pasionat de muzica sa descopere un anume cantaret Benjamín Tagle Lara, care a lansat in 1929, la Montevideo, tangoul "Zaraza", folosit mai tarziu si intr-un film. Nu incercati sa traduceti versurile, se refera la cu totul altceva decta v-ati fi asteptat. E inetresant insa sa ascultati originalul piesei.
http://www.todotango.com/Spanish/biblioteca/partituras/partitura.asp?id=668

6 comentarii:

lumi spunea...

exista un local pe linga panduri, se cheama chiar zaraza, cu mincare foarte buna. meniul se deschide, evident, cu povestea zarazei. chiar daca e adevarata, chiar daca nu, tot e o poveste frumoasa

Ahile spunea...

De ce considerati povestea asta frumoasa?
Va concentrati pe povestea de iubire.
Eu ma concentrez pe crima oribila. Un om ucis cu barbarie, pentru un motiv stupid, un om care m-ai era si indragostit...Ce-i frumos la asta? O foarte trist.

cronicaru' spunea...

Lumi - o fi localul lui Cartarescu? :))
In ciuda dorintei lui Ahile sa fie Giga Contra, eu zic ca povestea e frumoasa. Chiar si in povestea cu eroul al carui nume il poarta s-au petrecut "cateva" crime. Asta nu inseamna ca nu era o pov frumoasa. Tristetea se bate cap in cap cu frumuseatea, Ahile? Adica, tu, spre exemplu, daca esti trist, nu poti fi frumos? Sau daca esti urat nu poti fi vesel?
PS: Cateodata "m-ai" se scrie legat, ca luna aia de primavara. Sau era o licentza poetica?

Unknown spunea...

io cred ca este o poveste minunata. asa de complexa, de tragica, te inspira (la bune si rele), chiar daca e adevarata, chiar daca nu e. razbate ideea ca oricare dintre noi ne simtim regi/regine cind sintem iubiti. sintem muze pentru cei care ne apreciaza, doar si pentru ce li se pare lor ca reprezentam

cronicaru' spunea...

pe mine doar m-a socat ideea in sine. cum poate iubirea sa te impinga la o nebunie ca aia, sa mananci cenusha celui pe car el-ai iubit? n-am mai auzit de o grozavie mai mare si nu stiu daca exista un alt sentiment care sa te impinga la asa ceva. m-a socat prin brutalitate si mi-a placut in acelasi timp.

Anonim spunea...

orice poveste de iubire are si ceva tragic in ea. depinde de dimensiuni si de criterii.

Fă muia mai mică! Dă-te mare cu Has moro car

Văd zilnic  atâţia fătălăi şi zâne folosind cuvântul #uie încât îmi e ruşine că m-am mutat din Rahova. Măcar acolo îl auzeam de la cei ca...