De ce aş vrea să fiu turc – 10 Kasim 9.05



Născut la Salonic în 1881, la Salonic, în Imperiul Otoman. Se spune că tatăl său, care a murit când Mustafa avea 7 ani, i-a agăţat deasupra leagănului sabia, proorocindu-i (da, e un termen creştin) o carieră militară. A urmat, împotriva voinţei mamei sale, liceul militar din Salonic, de unde s-a ales cu porecla Kemal (cel perfect în limba turcă) de la profesorul său de matematică. De atunci a fost numit Mustafa Kemal.
Mai târziu a urmat cursurile liceului militar din Istanbul, unde s-a implicat în publicarea unui ziar clandestin care critica pe sultan, iar apoi a devenit ofiţer al imperiului. S-a implicat în formarea unei socităţi secrete şi a unei mişcări naţionaliste, iar mai târziu a ajutat armata turcă să pună în aplicare metodele de inistrucţie germană. A luptat în cele două războaie balcanice şi în Primul Război Mondial, în timpul căruia a ajuns general şi a primit titlul de paşă. A pus umărul decisiv la păstrarea teritoriilor turceşti după pierderea războiului, a ajuns să proclame Republica Turcă, fiind primul preşedinte. Pe scurt - un erou turc, care a abolit califatul, a desfiinţat şcolile religioase, a înlocuit alfabetul arab cu cel latin, a reformat şi a contribuit decisiv la modernizarea statului turc.
A murit la ora 9.05 în data de 10 noiembrie 1938 ( opt pe care turcii l-au trimis un pic la culcare şi l-au transformat în ∞ ). Şi asta nu numai la nivel declarativ. Ce se întâmplă în Turcia după doar 76 de ani. Dar ce înseamnă 76 de ani din ∞ ?



“Există doi Mustafa Ataturk, unul sunt eu, cel care stă în faţa voastră şi care va muri când timpul său va sosi şi unul care este în voi, cei din fiecare colţ al ţării care luptaţi pentru aceleaşi idealuri, pe care le avem toţi şi pe care eu le-am rostit” - Mustafa Kemal Ataturk (ultimul nume - tatăl turcilor)
Aş vrea să fiu o zi turc, măcar două minute, să am în ce să cred.

Niciun comentariu:

Fă muia mai mică! Dă-te mare cu Has moro car

Văd zilnic  atâţia fătălăi şi zâne folosind cuvântul #uie încât îmi e ruşine că m-am mutat din Rahova. Măcar acolo îl auzeam de la cei ca...