cu toţii vrem o comoara de limba in adancuri infundata


am si eu obsesiile mele. mici dar obsesive. si cum nu pot dormi cateodata din cauza lor, ma gandesc sa le scriu pe "glob". iata inca una:

acu fro cativa ani toata suflarea romaneasca punea deciul in fata oricarei propozitii silabisita sau nu. venea blonda cantareata la emisiunea teve, trebuia sa spuna "deci noi ne pregatim sa demaram un nou proiect". ma durea de parca ar fi dansat step cu pantofi cui prin zona inghinala. daca se intampla sa dai peste vreun politician la fel de doct ca si dizeoza auzeai: "deci vom implementa un nou proiect de spanac la tava sa aiba si curcile ce manca la iarna cand greierele n-a strans nicio boaba de graunte de nimica nimicutza". doamne ce tampiti suntem, imi ziceam io. gata nu mai scapam in veci de deci. deci, am pus-o. cand colo, gata nenica, dupa vreo 3 ani, nu mai e nici urma de deci prin limba. poate doar vreo fetuca de pe la tara de vine si ea la bucale sa se facacantareata sa-l mai foloseasca. deci, iete ca se poate.

de foarte mult mai am un gand care nu ma lasa in pace. "cu totii". io, dupa capul meu mare, dar nu foarte umblat pe la scoala, zic ca nu prea ar fi corect. de ce? m-am balacarit ca la usa cortului cu multi de-ai mei. repet. deci nu mi se pare ok alaturarea "cu totii", ba o consider de-a dreptul imbecila. pentru ca al doilea "i" ma duce cu gandul la o articulare a lui "toţi". sau un plural? sau e un substantiv propriu si atunci se scrie Totsi (exact ca filmul)? prea multe intrebari pentru mintea mea ingusta.

si cum am invatat indeajuns la scoala incat sa am o slujba cu net, iete ce aflai dupa ce am gugalit un pic:


  • cum, spre rusinea mea, nu am un dex in casa (si nici istoria litereaturii romane de calinescu dar macar stiu in mare ce scrie in ea) am catat in versiunea on-line. iete rezultatu

  • intr-o versiune simpla a gramaticii limbei romanesti aflu asta:

"pronumele si adjectivul nehotarat
Forme:
a)simple: unul, una, unii, unele altul, alta, altii, altele
atat, atata, atatia, atatea tot, toata, toti,toate
mult, putin, cutare
b)compuse (elemente de compunere: -va, -ori, -fie, -oare, -orisi, -vre, etc.)cineva, careva, ceva, catva, fiecine, oarecine, orisicine, altcineva, vreunul, etc.
Observatii:
1.Pronumele nehotarate in componenta carora intra cuvantul “cine” nu devin niciodata adjective. 2.Urmatoarele pronume nehotarate isi modifica forma atunci cand devin adjective:
unul-un una-o altul-alt alta-alta vreunul-vreun vreuna-vreo
3.Functii sintactice ale pronumelor nehotarate:subiect,nume predicativ,atribut,complement, iar a adjectivelor nehotarate: atribut adjectival"
  • din acelasi dexonline am luat explicatia urmatoare: "TOT4 toátă (toţi, toáte) pron. nehot. Întreg ansamblul; din care nu lipseşte nimic. ~ poporul. ♢ Toate ca toate cele de până acum mai pot fi tolerate. Înainte de toate în primul rând; pe primul plan. Cu toate că măcar că; deşi. Cu ~ul a) în total; b) în întregime; complet. De ~ a) în întregime; cu desăvârşire; b) pentru totdeauna. Cu ~ cu la un loc cu; împreună cu. Asta-i (sau atâta-i) ~ nimic mai mult. /

asadar nu exista niciun dubiu. "tot" e tot. e un intreg. nu lipseste nimic. deci langa "toti" nu mai merge sa pui "cu". mergem "cu totii" la bailesti. adica subiectul l-am inteles e subinteles - cine merge? noi. predicatul e desigur "mergem". la intrebarea unde? raspunde parca un complement. si anume "la bailesti". "cu toţii" să fie tot complement? ca răspunde la intrebarea cu cine mergem la bailesti. si parca mai ziseram o data ca "tot" e un intreg.

parerea mea.

ps. vorba romanului "A treasure is our tongue that surges/From deep shadows of the past,/Chain of precious stones that scattered/All over our ancient land./A burning flame is our tongue/Amidst a people wakin/From a deathly sleep, no warning/Like the brave man of the stories/Our tongue is made of song/From our soul's deepest desires/Flash of lighting striking swiftl/Through dark clouds and blue horizons ( e Ctrlc Ctrlv)

ps1. apropo "limba noastra-i o comoara in adancuri infundata". daca punem intrebarea "ale cui adancuri" ce e? complement de care?

ps2. putem desparti cuvantul "infundata"? aoleo. deci e clar. am luat-o cu toţii razna.

9 comentarii:

verbiaj. spunea...

cronicare, mai bine vorbeste pe limba sufletului meu si mai da-mi un rus. Pe lungin cu ostrovul lui l-am absorbit si il diger. mare delicatesa. deci baga urmatorul film care trebuie sa-l vad mai intai eu si apoi cu totii.

Anonim spunea...

L-am sunat pe Patavetipici. Mi-a spus asa : " Cu totii, plasat in fata unui numeral si neurmat de un substantiv exprima asocierea : au venit cu totii in acelasi timp (= au venit toţi trei, toti zece in acelasi timp). Face exceptie numeralul doi, care nu este niciodată precedat de toti. Vom spune deci amandoi, nu toti doi". Ca nu degeaba am preteni des-culti.

cronicaru' spunea...

@verbiaj - gavarim dar nu mai pica nimic din zona. avem ceva intentii in curs de finalizare, promit sa dezvolt subiectul. pana atunci bucura-te de mihalkov in caz ca nu-ti pica la mana. nu barbierul ci "Utomlyonnye solntsem". sau "Burnt by the Sun" in inglish.

@manolo - patavetipici a raspuns doar pe jumatate sau chiar pe langa intrebarilor mele. eu spun ca nu exista forma "totii" cu doi i. sau daca exista nu-i vad rostul, neam, de vreme ce exista varianta cu un i si nu aduce nimic in plus. scoate din exemplele pe care mi le-ai dat tu prepozitia "cu" si al doilea "i" din "totii" si vei vedea ca are exact acelasi sens. in plus, dex-ul nu mi-a gasit forma cu doi "i" la "tot". repet intrebarea: forma cu doi "i", recte "totii", este un plural sau o forma articulata a lui "toti"?

Anonim spunea...

Io sa stii ca nu-l mai sun. Ca ma fac de cacat. Si stii ce, de cand iei viagra dintr-asta urbana esti greu de satisfacut bai nene. Eu eram asa de multumit de raspuns...Veninosule ! >:P

verbiaj. spunea...

cronicare, pomana cinematografica pentru sufletul meu primesc... blagodario.

Anonim spunea...

DECI! "in adancuri" este complement circumstantial de loc. "cu totii" e o forma acceptata a pronumelui "toti",zic eu.

cronicaru' spunea...

@Pink Fluffy Dead Bunny - nu ma freca mintea deloc de soarta lui "in adancuri". e clar. la "cu totii" e problema. zici tu ca e o forma acceptata a pronumelui "toti". pai daca e acceptata de ce nu o gasim in decs? si daca avem forma "toti", si uita-te te rog la definitia din decs, de ce sa existe forma "cu totii" care implica o anume excludere care se bate cap in cap cu definitia de care aminteam. m-as bucura daca m-ai putea dumiri

Anonim spunea...

o sa ma uit in asta nou aparut,DOOM2,sa iti zic clar.

cronicaru' spunea...

@Pink Fluffy Dead Bunny - DOOM2 :)))) parca-i un joc d-ala tembel de calc, cu impuscaturi ,multe. copii nu facetzi confuzie!!! Pink Fluffy Dead Bunny vorbeste despre dex. astept

Fă muia mai mică! Dă-te mare cu Has moro car

Văd zilnic  atâţia fătălăi şi zâne folosind cuvântul #uie încât îmi e ruşine că m-am mutat din Rahova. Măcar acolo îl auzeam de la cei ca...