nevoia de huiduieli


Majoriatatea componenţilor echipei naţionale de fotbal s-au declarat nemulţumiţi de huiduielile spectatorilor la meciul amical cu Republica Moldova, incriminând lipsa de civilizaţie a specatorilori bucureşteni, oficialii aducând în discuţie fenomenul huliganic pe stadioanele din România.

"Nu mai jucăm la Bucureşti", "Nu e corect ceea ce i s-a întâmplat lui Contra", "Noi jucăm, ne dăm sufletul pe teren şi ei ne huiduie", "O să jucăm în provincie, suporterii din Bucureşti nu ne merită". Cam aşa arată declaraţiile "tricolorilor" după meciul cu Moldova. Motivul? Câţiva spectatori, dintre cei aproximativ 10.000 care veniseră pe stadion să vadă "derbiul frăţiei", l-au huiduit pe Cosmin Contra, nemulţumiţi de evoluţia lui.
La echipele de club, "tricolorii" nu joacă întodeauna bine. Sunt departe de a fi fotbaliştii perfecţi, pe care selecţionerul Victor Piţurcă îi cheamă la naţională pentru încă o calificare. Sau ratare. Iar gafele lor sunt taxate imediat. Şi asta se întâmplă şi pe "Ghencea", şi în "Ştefan cel Mare" şi în "Giuleşti". Mereu auzi strigăte de genul "Goiane, lasă bă pe altul mai bun!" sau "Puriule schimbă-l bă pe Cristea ăla, cu floricelele lui!" sau "Buga, lasă-ne bă şi du-te în Brazilia". Atunci, "tricolorii" stelişti, dinamoşti sau rapidişti nu mai aud nemulţumirile microbiştilor, nu mai spun la final de meci că se duc să joace la Brăila sau Buhuşi, unde ar avea "suporteri mai civilizaţi". De unde ideea falsă că fotbaliştii care vin să joace la naţională ar trebui să primească reverenţe din partea spectatorilor? "A, domnul Contra, nu-i nimic că aţi greşit pasa aia, nu-i nimic că v-a învârtit ăla, noi suntem alături de dumneavostră", ar trebui săi strige probabil spectatorii în gura mare lui Contra. N-am auzit niciodată vreun "tricolor" să declare la finalul unui meci în care a greşit să spună: "Da domnule, am greşit, nu merit să fiu la naţională. Spectarii nu mă merită. Mă duc să joc în provincie".
Peste tot în lume, greşeala se pedepseşte. Iar pe mai toate stadioanele lumii degetul mijlociu stă ridicat. În Anglia, Franţa, Brazilia, Argentina. Nimic despre Italia. Poate în Japonia, suporterii să vină pe stadion doar de dragul spectacolului. În ultimele zile, după incidentele din Italia, în care un poliţist a fost ucis, România e în fierbere. Proaspăt ales în funcţia de membru în Comitetul Executiv al UEFA, preşedintele FRF Mircea Sandu a luat atutudine înaintea amicalului cu Moldova, spunând că nu avem nevoie de huligani pe stadioane. Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir s-a exprimat cu privire la stadioanele din România, iar "tricolorii" au păşit pe gazonul stadionului Naţional cu un banner în care cereau "suporteri adevăraţi, nu huligani". Mai apoi se constituie un adevărat comitet de urgenţă la iniţiativa Jandarmeriei, care să lupte împotriva huliganilor.
Luarea de poziţie a oficialilor români în urma incidentelor din Italia este exagerată. De ce? Pentru că numai în anul 2006 incidente petrecute în Columbia, Brazilia, Bolivia, Nicaragua sau Senegal, au avut acelaşi, sau mai mare, număr de victime ca în altercaţiile de la Catania. Oficialităţile române au trecut însă cu vederea, deşi FRF e afiliată şi la FIFA, aşa cum face parte din interiorul UEFA.
Dinamo, după 19 etape disputate în Liga I se află la 13 puncte de urmăritoarea sa. O performanţă notabilă. Dinamo, în cele 10 meciuri disputate pe teren propriu în acelaşi sezon a avut 63.500 de spectatori. Nu-i goniţi şi pe ăştia!

Niciun comentariu:

Fă muia mai mică! Dă-te mare cu Has moro car

Văd zilnic  atâţia fătălăi şi zâne folosind cuvântul #uie încât îmi e ruşine că m-am mutat din Rahova. Măcar acolo îl auzeam de la cei ca...