slumdoggy dog cu picioru’ ridicat la copac

să murez io dacă aşteptam oscarurile ca să scriu imediat după despre slumdog millionaire şi să mă dau gică contra. nu mă interesează virilitatea cronicarului în materie de cititori. pe cuvântul meu. aseară l-am văzut, şi, dacă mai amân, uit. ce m-a secat la filmul ăsta:
- jumătate de film copiii vobesc hindi sau eu ştiu ce alt dialect. până când unul dintre puşti e întrebat ceva de o americancă la templul ăla mare de acolo din ţigănie de la ei. şi răspunde într-o engleză betoană
- povestea de dragoste e una tipică filmelor indiene. m-a enervat că după fiecare scenă nu apăreau ăia să cânte după copaci „icicâdana, icicâdana/ cine mi-a furat banana?”
- dacă frac’su lu' personaju principal era un băiat rău, aşa cum a dovedit-o de-a lungul şi de-a latul filmului, cum de şi-a dat el seama la final că ar fi bine să nu se pună în calea dragostei, cu care nu te joci. mai ales în filmele indiene
- ce-i cu porcăria aia din scena cu moartea lu’ frac’su cel rău? cine dracu s-ar gândi să se scufunde într-o cadă plină cu bani de unde să-l omoare pe un infractor, ulterior urmând să fie şi el împuşcat. mai bine alegeau varianta cu veceul ăla de la începutul filmului
- am impresia că ăi de făcură filmul ăsta ne cred proşti. cum dracu? deci penultima întrebare suna cam aşa: care este jucător de criket care a marcat cele mai multe puncte în liga australiană într-un meci? având in vedere că acţiunea se petrecea în india. şi ultima întrebare,aia aucătoare de cascaval gramada, suna cam aşa: dacă pe primii doi muşchetari îi chema atos şi portos, cum îl chema pe al treilea? a)raj kapoor b) mickey mouse c) aramis d) nicolae ceauşescu
pe ăla de inventă povestea asta îl întreb cam aşa:
1. câţi iezi avea capra cu 3 iezi?
2. ce culoare avea scufiţa scufiţei roşii?
3. muc cel mic era mic?
4. dacă un dog ridică un picior la copacul după care cânţi tu „icicâdana” câte îi mai rămân pe pământ?

aflu cu surprindere că oscarurile sunt premiile academiei AMERICANE de film dar după ce am văzut cea mai bună peliculă a lor pot spune cu tărie că ăştia nu ar fi primiţi nici la grădiniţa europeană de film.
APDEIT: aum uitat să menţionez faza cu ardeiul iute băgat ăluia în chiloţi, noaptea. adică ăia nu aveau un veceu ca lumea, se scremeau pe stradă, dar aveau duş cu apă curentă, aşa cum s-a văztu când puştiului ardeiat spăla cocoşelul? haidi bre, şi marmota...

27 de comentarii:

Florentina spunea...

Nu sunt de acord. si pace. auzi, icicadana...

cronicaru' spunea...

jura tu pe plusenko daca nu stiai finalul filmului de la jumate

Florentina spunea...

Io zic asa: ca tu ai plecat hotarat sa desfiintezi filmul inainte de vizionare. Si nu ma contrazice.

Ok, se poate ca el sa fi avut lipsuri si multe - pot si eu sa detectez note false in el - dar nu asta e ideea. Si ai plecat la drum si cu o idee care se coace in mintea ta de multa vreme: ca filmul american e prost, nu e ca ala european. Si aici pot sa fiu de acord in niste puncte, dar daca pleci asa, pai obtii ce vrei: ca slamdogu e un rahat, la propriu, si ca filmul european nu ii ajunge nici la destu mic. Cum se incheie si postu tau.

Pe de alta parte, eu am privit cu alti ochi filmul si am incercat sa uit vocile care spuneau "e un rahat". Ca aici lucrurile sunt clare: ori iti place, ori il urasti cu totul.

Am ignorat stereotipiile (gen iubirea care invinge si intrebarile mai tampite) si am apreciat modul de a prezenta india prin intermediul unui concurs. Daca intrebarile au fost de rahat, mi s-a parut interesant ca fiecare raspuns era prilej de poveste. Ma rog, poveste in poveste.

Si au fost niste momente realmente bune in film: partea de inceput, cu copiii, mi s-a parut dementiala. Ca dupa aia a mai dat in alte alea, e alta discutie.

A fost ca un film romanesc, gri, negru, cenusiu, mai putin finalul. Tipoc bollywoodian, sau cum s+o scrie.

Pe aceasta cale, anunt si ca filmul care mi-a placut mie de-a dreptul n-a luat nimic. Frost Nixon.

cronicaru' spunea...

1. m-am jurat, sã murez eu dacă a fost în intenţia mea să denigrez ditamai capodopera. deci nu am vrut să-l desfiinţez înainte de "vizionare" pentru că altfel nu-l vedeam. spre ex. nu am văzut titanic pentru că am impresia că e o porcărie. aia da prejudecată, recunosc
2. a avut lipsuri? el însuşi e un lips :)) nu picep faza "slamdogu e un rahat, la propriu, si ca filmul european nu ii ajunge nici la destu mic". ori e rahat, ori e trufanda?
3. repet, eu nu am ascultat vocile care spuneau că e un rahat. drept urmare, l-am văzut. nu sunt de acord ori îţi place ori nu-ţi place. nu pot spune că e o porcărie de la cap la coadă. mai degrabă spre coadă e porcărie. de acolo se împute peştele. sau invers?
4. de acord cu tine că la început părea promiţător
5. nooo, cum să semene cu un film românesc? nici poveste. începutul are un umor mişto pe care nu-l găseşti în filmele româneşti. poate doar în california dreaming
6. e normal ca filmul care ţi-a plăcut ţie să nu ia nimic. dacă rupeai şi tu hambrugeru în două şi popcornu şi pişai ochii la filme indiene erai americancă şi n-am mai fi vorbit acu'. pt că io nu cunosc limba :)

Anonim spunea...

Mi-am gasit idolul. Florentina. Poate sa-i spuna asa zisului cronicarul tot ce simt eu. Numai ca eu nu am cuvintele la mine. O happy day!

cronicaru' spunea...

Jamal, să nu-mi spui că ai lăcrimat la film?

Florentina spunea...

Jamal, zi cu vorbele tale, daca ai ceva de zis. Eu nu vorbesc decat pentru mine.

In alta ordinde de idei, ce facem cu traseul? Ca eu sunt intr-o lipsa cronica de timp si am inceput ca Der F., sa scriu comentarii care n-au nimic de-a face cu postul :)

Florentina spunea...

si la punctu 3, m-ai prins, m-a luat scrisu pe dinainte si m-am exprimat aiurea. Reformulez :)

... slamdogu e un rahat, la propriu, si ca nu ajunge nici la destu mic al filmului european :))) Ciudat e ca nu mi s-a parut nici la recitire nimic aiurea... E ceva aici, cu gura care adevar graieste.

Anonim spunea...

Ce vroiam sa zic?!...Ca cronicaru' (sic!) are el dreptate dar numai daca priveste cu extrem de mult realism o poveste. Pai bine dom'ne, la varsta asta tu chiar credeai ca exista Scufitza aia Rosie de care vorbeai in post, hobbiti si stapani de ghiuluri, Batman si sirene sexuale insotite de pesti mici si vorbitori pe numele lor de botez Nemo Minune?!?
Ma lasi?! E o POVESTE, neica.
Intrebarile sunt simple ca sa empatizezi. Ca daca tu, spectatorul, nu stii sa raspunzi la ele, treaba e belita si suspansul dus. Adica vrei sa zici ca tu nu te-ai uitat niciodata la concursul mediat de Iantzu si nu ai dat, cu satisfactie, raspunsul inaintea concurentului?! Haide, bre, te stiam om serios!...:)

cronicaru' spunea...

@florentina - mă bucur că am ajuns la un consens
@luiza - bre, unul dintre alea 8 oscaruri e pt scenariu adaptat. pai nenica, atunci fraţii grimm ar fi trebuit să primească puliţăr pt a lor scufiţă. eu cred ca am trecut de vremea poveştilor, de aia nu mi-a plăcut. si nu cred că ne-am înţeles în privinţa întrebărilor: eu spuneam că la orice concurs de gen ultima întrebare e cea mai grea aşa cum e şi normal. numai la slumdog începe cu ce e mai greu şi sfârşeşte prin a-l întreba cum îl cheamă. să fim serioşi, vorba ta.
apropo, ce-i aia empatizezi trăi-ţi-ar, că am lipsit la lecţia asta?

Anonim spunea...

Maica, esti plin de explicatii. Da, ma, stiu. Am inteles ce ai zis tu in post si commenturi. Da' stiu si ei ce stii si tu, dovada ca finalul respecta cu sfintenie "icichidana" cu care ne-am obisnuit inca din copilarie. Limbile care se tot schimba in film...nu cred ca cineva isi pune problema realismului. Ce mi se pare mai deranjant e ca baietii aia adolescenti nu-s la fel de simpatici ca bagabontii aia mici.
Filmu' incepe sa scartaie de la jumatate, e clar. Da-l prefer in locul dramelor vietii cum ar fi The Reader si Revolutionary Road sau Chalenging. Sau chiar epopeea lui Ghilgames ala in mult prea lungitul Benjamin Buton la manseta (care oricum mi-am placut mult mai mult decat primele doo).

cronicaru' spunea...

ia uite, pânã la urmă negociemm şi ajungem undeva pe la jumătatea filmului unde într-adevăr începe prosteala. nu le văzui pe celelalte ca să poci să mă esprim.

Florentina spunea...

Da, ma, nu stiu cum se face, ca incet-incet, lumea ajunge la vorba ta. Manipulatorule care esti! Io raman ferma pe pozitii: isi merita premiul. Na! Fie si numai pentru ca maimutoii aia mici, fratii si fetita din film, au primit apartamente de la statul indian, ca au luat premiu. Oricum ar fi, insa, e un film mai bun decat altele si care, pe mine, m-a last cu o stare de bine. Nu de greata, nu de nervi, nu de indignari. A fost asa, ca o clatita. O clatita de Oscar :))

cronicaru' spunea...

e merita o... un alt premiu, dar sub alta forma :) chiar, am citit acu, statueta de la oscar de ce nu are organ?

Florentina spunea...

esti varza, iti arde de gluma :)

Anonim spunea...

Am lipsit putin si ati ajuns deja la desert..oameni rai: EU NU AM VOIE, MAI, TREBUIE SA SLABESC! :D Halal, nu va pasa de nefericirea altora...
Deci sunt in asentimentul Florentinei, m-a lasat cu o stare de bine. Si, practic, de asta ma uit la un film. Daca vreau profunzimi nebanuite, de regula citesc o carte. Sau ma cobor in mine. :D
Cat despre organu' lu' Oscar, ii recomand chilotii lui Catalin Botezatu. Aia noi, cu push up. Cine se uita la Povestirile de Acasa stie de ce ;)

cronicaru' spunea...

hai ca o dati in barci. stare de bine, stare de bine. d'aia inventeazã ăştia toate siropurile - melrose pleis, iubiri ucigatoare sau fetele matelotului. ca sa va lase voo o stare de bine. dar de ce tre să fie premiate siropurile de o academie? asta nu pricep

cronicaru' spunea...

aaa, am uitat, faza cu profunzimile nebanuite, pai atunci, daca ne uitam la filme doar de fun, zic sa ne uitam doar la desene animate, soapuri şi comedii cu liceeni

Anonim spunea...

Bre Tzone, sa ai matale ultimu' cuvant...ce om esti! Dom'ne, hai s-o luam asa:
1. ti se pare ca Stapanul Inelelor, Titanic si Braveheart erau mai indreptatite sa ia o puzderie de statuete d-alea?
2. ti-au placut extrem de mult celelate filme (Revolutionary Road, The Reader, The Wrestler, Benjamin Button si restul?!?)
Atat.

cronicaru' spunea...

braveheart?????? un film excelent ca tot ce a scos nebunu ala de Gibson de altfel. si ca tot veni vorba de el, sa nu uitam ca a fost privat de oscar pt ca s-a apucat el ca nebunu sa-i denigreze pe evrei in filmul cu isus. si-a semnat sentinta cu filmul ala. vezi mai apoi ala, cum dreacu ii zice, apocalypto. furt s-a numit in anul ala, cand nu a castigat nimic parca. considera ca n-am raspuns si ai ultimul cuvant. nu m-am putut abtine insa.

Anonim spunea...

Mie imi place Gibson. Si-mi place extrem de tare ecranizarea Patimilor lui Isus, e marfa baiatu', mai ales pentru ca a avut tupeul sa futa in gura toata industria de film din America.
Da' Braveheart nu e tocmai o capodopera cinematografica, desi e un film care te tine in priza.
Apocalypto nu m-a spart.
Dnul Penitza, aveti legatura! :)

cronicaru' spunea...

Domnul Penitzã Culitzã Tarâtzã Tritzã Fãnitzã e numele meu compleCt

Florentina spunea...

Ei, uite, vreau eu sa am ultimul cuvant! Mie mi-a placut si Revolutionay Road, dupa cum mi-a placut la maximum Frost Nixon (am inceput sa repet informatia... ca sa am ultimul cuvant, se intelege :) Si ca o paranteza, eu cand am zis de filme care te lasa cu o stare de bine, nu m-am referit la melrose sau la fetele matelotulu. Sau la sclava Isaura. M-am referit la filme care iti lasa o stare de bine, fara sirop sa te ingretosezi.

Anonim spunea...

Stimati domni si doamne,
observ ca si pe alte bloguri barbatii manifesta apasat impotriva Slamdogului. Spre ex la dnul ziarist Georgescu (http://www.adriangeorgescu.ro/2009/02/24/a-castigat-slumdog-millionaire-oscarul-pe-merit/)
se bate lumea-n argumete mai ceva ca aici (ei sunt mai multi, ce vreti).
Deci niste indieni aruncara o pietricica-n apa si multi romanasti se agita s-o scoata. Atat.

Anonim spunea...

Mda, mare dezbatere, mare!
In primul rind ca Slumdogu nu e film american ci europeano-indian! Musiu regizorul e britanic, iar filmul e creditat pe imdb ca fiind productie UK.
In al doilea rind, e un film ok, insa e rahat pe linga Frost/Nixon si nu merita nici un premiu la nici o categorie, cel mult o nominalizare la Best Foreign Movie, dar nici aia!
Asa cum zice si Cronicaru', e plin de plot holes, sau gauri in scenariu, are cam mult stereotipuri indiene, uneori e ilogic...Chiar nu inteleg care e faza cu atitea Oscaruri fara puta acordate Slumdogului! (Acu', sa puna totusi o frunza sau sa faca o putulica stilizata ca cea a lui David in viziunea lui Michelangelo? Si cind pupi statueta, daca nimeresti cu buzele pe organ?)
Eu am ramas cu un mare regret ca nu i-a fost acordat Oscarul lui Frank Langella pentru rolul lui Nixon. A fost absolut fantastic. O mare nedreptate!
Cum nedreptate a fost si pentru Joaquin Phoenix ca a primit doar nominalizare pentru Walk the Line in 2006.
Ca sa nu mai vorbesc de Apocalyto a lui Mel Gibson...Doar daca ma gindesc ca in tot filmul se vorbeste in limba Maya, o limba disparuta, si mi se pare incredibil efortul si tupeul lui Gibson de a-i pune pe americani sa citeasca subtitrari.
Comparati cu toata industria americana de profil in care romanii vorbesc engleza, nazistii vorbeste engleza etc. What a crap!Tare as vrea sa vad un film cu romani, in care totul e in limba latina. Ar fi fantastic! Daca Mel Gibson a putut face un film in limba Maya, de ce nu se fac filme cu romani in limba latina, e chiar atit de greu? Pentru ca un film trebuie sa fie o imersiune in alta epoca, si eu nu pot uita oricit de mult as vrea, ca romanii nu vorbeau engleza!
Hai ca iar am luat-o pe aratura, si o sa aiba motiv Florica sa ma acuze iar!
P.S. - A empatiza = a Simpatiza cu personajul pina la identificarea cu el.

cronicaru' spunea...

@der f nu vei primi de la mine niciun raspuns si motivul este ps-ul tau. io nu ma simt jignit deloc dar unii ar avea motive. totusi, un raspuns care sa treaca peste stacheta ta - crezi ca toti scriem cu dex-ul deschis?

Luiza spunea...

@der F
Tocmai d-aia "a empatiza" e folosit acolo unde l-ai vazut. Ia de citeste inca o data. Respecte nemasurate.

Fă muia mai mică! Dă-te mare cu Has moro car

Văd zilnic  atâţia fătălăi şi zâne folosind cuvântul #uie încât îmi e ruşine că m-am mutat din Rahova. Măcar acolo îl auzeam de la cei ca...