Zieg heil ! Gib mir ein ciunga mă!

Scena 1. Cadrul 1. „Micul Adolf se ridică din praf şi se şterge cu mâneca de la cămaşă la gură. Manşeta lui de un alb narcotic inflorise. Când şi-a simţit buza superioară atârnându-i despicată în două şi-a jurat că o să-l facă pe Iţic monstruosul să sufere”. Nu avea cum. Der Fuhrer nu avea cum să motiveze un război cu o piatră proptită copilăreşte în dinţii de sus şi care l-a făcut toată viaţa să poarte mustaţa aia caraghioasă. O să-i ceară lui Goebbels să găsească un motiv glorios.

Scena 9. Cadrul 4 Eva păşeşte în sala de cinema, unde rula un film pe care nici măcar nu voia să-l vadă, la braţul unui blajin ofiţer SS. Sala murmură la apariţia ei, dar cauza e legată de frumuseţea ei şi nu de partenerul frumuşel pe care îl poartă la braţ. Chiar dacă el o soarbe din priviri ca şi cum ar adora-o pe veci, lumea ştie că e un apropiat al Fuhrerului, şi că el nu ar tolera o astfel de scăpare. Începe filmul. Unul prost, aşa cum îşi dă seama şi ofiţerul SS, dar pentru el faptul că stă alături de Eva e mai mult decât şi-ar fi putut imagina vreodată. La dracu!!! Sună telefonul: „Wir werden weiter marschieren / Wenn alles in Scherben fällt, / Denn heute da hört uns Deutschland / Und morgen die ganze Welt”. A întrerupt brusc soneria respingând apelul. Spectatorii erau însă în picioare salutând. Nu-şi dăduseră seama că era vorba de soneria unui mobil. Der Teufel!!!, scapă printre dinţi când îşi dă seama că tocmai respinsese apelul Fuhrerului. Îi trimite un mesaj în care îi spune că urmăreşte la cinema ultima producţie propagandistică al cărei personaj principal este. Când Eva observă schimbul de sms-uri îşi dă seama că Fuhrerul avea să o sune, suspectând că ar putea fi însoţitoarea blajinului ofiţer SS. Se ridică brusc, cu scuzele de a merge în camera doamnelor. Un spectator din întuneric scapă o înjurătură nerecunscând-o în întuneric. Ahhhh!!! Nu apucă să iasă. Sună şi face aceeaşi greşeală – respinge apelul. Eva îşi face curaj, respiră normal şi sună. La dracu, nu voia decât să o întâlnească a doua zi. Dar sigur suspectează ceva. Şi îi ceruse doar să nu mai apară în public alături de blajinul ofiţer SS.

Scena 24. Cadrul 7 Adolf şi Eva într-o scenă aproape pornografică. O posedă cu sălbăticie şi pare ca ei să nu-i displacă. Se remarcă mâna lui tremurândă la spate. În rest, nimic nu lasă să se vadă că singurul testicul ar putea să-l încurce la treabă. La final, ea are un mic tremur de picior şi cu ţigara în gură îi spune: der Teufel!!! Suntem buni!

Scena 26 (ultima) Adolf Hitler asistă la premiera unui film propagandistic în Paris, în cinematograful fiicei evreului Iţic, care îi sparsese buza cu mult timp în urmă şi care arsese. La propriu. Fără să ştie că sala era înţesată de evrei răzbunători. La un moment dat iese din sală cu mâna la spate şi îi spune soldatului care păzea uşa: „Zieg heil ! Gib mir ein ciunga mă!” Ăla se face că scoate ciunga, bagă mâna în buzunar dar îl găureşte cu pistoletul din dotare. Caneţ filma în ebraică şi curge lista.

Mişto film Inglourious Basterds. Are 8,5 pe IMDB frăţică. Păcat că are şi o poveste. Concluzia - de ce?

2 comments:

dan_dumitru2002@yahoo.com said...

pentru mine, filmul asta a fost o "ciunga". singurul motiv pentru care m-am uitat pana la sfarsit a fost jocul genial al actorului care-l interpreteaza pe col. Landa.
fain, nota 1o.

cronicaru said...

dan sunt multe chestii mistoace in film, dar intrebarea ramane: de ce l-au facut? ce sa trasnmita?

Fă muia mai mică! Dă-te mare cu Has moro car

Văd zilnic  atâţia fătălăi şi zâne folosind cuvântul #uie încât îmi e ruşine că m-am mutat din Rahova. Măcar acolo îl auzeam de la cei ca...