englezisme

pe principiul hai sa mai penetram inca o data prea frumoasa
limba noastra(-i o comoara/in adancuri infundata/un sirag de piatra rara/pe mosie revarsata) cu un cuvant englezesc pana cand s-o naste o struto-camila prea des folosita de snobii de prin romanica hai sa aberam un pic:
prea-frumoasa locatzie, despre care va ziceam acu' cateva zile, se trage dupa ce si-a zlobozit un romanas dastept un gand frumos. "ce-ar mai fi daca io as zice ca locatzie vine de la location si inseamna loc? mama, ce misto.intru in nenumrire limbei romane" si asa i-a ramas numele in gandirea multora.
pe acelasi principiu imi veni o idee cand citii statusu lu antivideanu. si anume "confut orice argument irefutabil".
to confute este sinonim cu to refute si inseamna a respinge. adica raspunsul pe care il primesti de la o gagica cand vrei sa o futi

4 comentarii:

Catalin Mihaila spunea...

Adi, degeaba faci spume. "Locatie" a intrat in limba cu sensul respectiv. Ce poti sa-i faci limbei? Mai bine fa scandal cind auzi "decit" fara negatia din dotare, cind dai cu pusca si nu mai auzi un "pe" (ca e mai simplu fara). Cum suna asta? "Am decit o carte care am citit-o."

cronicaru' spunea...

hai ma cata! ce spanac! chiar tu? sincer nu ma asteptam. ai dreptate cu decat si pe care, dar nu poti accepta niste idiotenii doar de dragul asemanarii fonetice. parca asa se numeste. ca apoi sa spui lejer, pai a intrat in limba. hai pe acelasi principiu sa traducem si frantuzescul "notre pul in votr cur" sau sa o reinventam pe chirita. dupa mine locatie - location e pe acelasi plan cu furculita - furculision. nu?

Catalin Mihaila spunea...

Nu. Locatie a intrat in limba prin filiera de business, un ciur foarte rar prin care au intrat in limba gramezi de barbarisme. "Locatie" e un cuvint ok, pe care limba l-a selectat din lipsa de altii mai precisi si mai scurti.

cronicaru' spunea...

cum adik? dar ce, cuvantul "loc" ne sta in gat?
in urma unei discutii academice cu antivideanu pe mess am concluzionat ca "a refute" ar trebui sa insemne un al doilea preces de futere, in timp ce confute egal gang bang

Fă muia mai mică! Dă-te mare cu Has moro car

Văd zilnic  atâţia fătălăi şi zâne folosind cuvântul #uie încât îmi e ruşine că m-am mutat din Rahova. Măcar acolo îl auzeam de la cei ca...